miercuri, 18 ianuarie 2012

Havas háztető

Ez a sütemény tulajdonképpen a pudingos piskóta és a kekszalámi összesítése egy fedél alatt :p Ezuttal nem sikerült teljesen mértani pontossággal összeilleszteni a tetőszerkezetet, de az ízén ez mit sem változtatott.




Hozzávalók:

    6 tojásból sütött vékony piskótalap
 
    A piskótához:
  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor (vagy 10 dkg cukor és 1 csomag Bourbon vanilíás cukor)
  • 18 dkg liszt
  • 1 csipet só

    A közepéhez:
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1 kisüveg rumeszencia
  • 2 evőkanál kakaópor (Nesquick)
  • 6 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
    A vaníliás krémhez:
  • 4 dl tej 
  • 3-4 evőkanál kristálycukor 
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor 
  • 1 csomag (40 g) főzni való vanília vagy tejszín izű pudingpor 
  • 15 dkg vaj
    A csokimázhoz:
  • 10 dkg tejcsoki
  • 3 evokanál víz
    A tetejére:
       10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

Piskóta:
A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül kemény habbá verjük Kézi habverővel, lassú mozdulatokkal hozzákeverjük a tojássárgákat.
További lassú keverés mellett hozzáadjuk a lisztet is, és óvatosan simára keverjük a piskótát. Kibélelünk  sütőpapírral egy tepsit és arra szedjük a masszát, majd egy széles késsel egyenletesen elkenjük, mert különben hepe-hupás lesz a piskóta teteje. Előmelegített sütőben, kb 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha kihült, a piskótát hosszában 3 részre vágjuk. Egyet tálcára teszünk belőle. A közepére valókat összegyúrjuk és a tészára, hosszában, félhenger alakban ráfektetjük, rásimítjuk. A krémhez valókból, a vaj kivételével sűrű krémet főzünk. Amikor már csak langyos, a vajat is belekeverjük. Ezt a krémet nedves késsel, háromszöget alakítva a tésztára kenjük, és a másik két tésztalappal oldalról megtámasztjuk. Így lesz olyan a formája, mint egy háztető.(Ha úgy tűnik hogy a krém nem fogja meg eleggé a piskótalapot akkor oldaról nehezékekkel nyomassuk vagy szorítsuk jól oda a lapot a krémhez és így rakjuk a hűtőbe.) Hütőszekrényben dermedni hagyjuk. Elkészítjük a csokimázat.

Csokimáz:
Egy lábasban felteszünk egy kevés vizet forrni. Egy kisebb edénybe tördeljük a tejcsokit, hozzáadunk 3 evőkanál vizet és gőz felett addig kevergetjük míg teljesen fel nem olvad és fényessé nem válik a csoki. Az így kapott mázzal még melegen bevonjuk a tészta tetejét. Mielőtt teljesen megszilárdulna, kókuszreszelékkel is meghintjük. Miután megdermedt, forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon szelteljük.

Un comentariu: